Количка

0 артикула

ШЛИФОВКА И ФАСЕТИРАНЕ НА КАМЪНИТЕ

Какви хитрости прилагат търговците, за да превърнат минерала в красиво и изящни бижута.

 

Фасетиран кристал

Фасетите на скъпоценния камък представляват шлифованите му стени. Единствената им роля е да отразяват светлината, така че да подчертаят вътрешната красота на камъка по възможно най – добрия начин. Дори и да се отнася за онези стени, които остават скрити от погледа, те пак отразявт светлината и допринасят за цялостния вид на изработените  бижута. Без фасети част от свтлинните лъчи, които навлизат във вътрешността на камъка, биха преминали през него, без да се пречупят и той нямаше да е толкова привлекателен.

 

 

Неповторимо сияние.

Цялостния светещ ефект, наблюдаван при някои скъпоценни камъни, се нарича яркост. Тя е най – ясно забележима, когато въртите бавно камъка, докато го разглеждате. Яркостта се подсилва от броя на фасетите, както и от разположението им и ъглите, които сключват. Тези ъгли се оформят от опитни и изкусни майстори. Когато скъпоценен камък е добре шлифован, той несъмнено е по – ярък, по – красив и по – ценен от същия камък, който обаче е бил обработен неумело. При безцветните камъни, като например диамантите, шлифовката трябва да разкрие „пламъка” – тоест цветните проблясъци, породени от разлагането на бялата светлина в отделните цветове на спектъра.

 Създаване на ефект при изработване на бижута

Прозрачните скъпоценни камъни може да служат като централен орнамент на пръстени или други бижута, затова е важно да се изтъкнат светлинните ефекти върху видимата им сетна. За да се постигне най – добър ефект, когато камъкът е монтиран на пръстен, медальон или друго бижу, той трябва да се фасетира.

Обработката на скъпоценни камъни е много финна и деликатна операция, изискваща големи усилия и сръчност. Хората, които се занимават с тази работа, се наричат шлифовчици или гравьори. Тяхна задача е да изтъкнат естествения блясък, красота и цвят на скъпоценния камък.

 

Кога един минерал се смята за достатъчно красив за да бъде опрделен като скъпоценен камък?

 

Скъпоценни камъни наричаме онези минерали, които могат да се използват за направата на бижута или други орнаменти. Някои камъни разкриват вътрешната си красота едва след като бъдат шлифовани, полирани и фасетирани от опитни майстори шлифовчици.

Съществуват повече от 2000 разновидности на минералите и всяка година биват откривани поне по петдесет нови. Само една малка част от познатите минерали попадат в групата на благородните камъни. Тя от своя страна се дели на три групи – скъпоценни камъни, полускъпоценни камъни и декоративни камъни.

Скъпоценни камъни.

Същинските скъпоценни камъни биват шлифовани и инкрустирани в бижута заради редкостта и красотата си. Тук става въпрос за благородни камъни, ценени за твърдостта, прозрачността, цвета и блясъка си. Това обаче не означва, че имат по – силни енергийни свойства от по – малко ценените минерали. Най известни в тази група са диамант, рубин, топаз и сапфир.

Полускъпоценни камъни.

Тази група е най – голямата и разнообразната. Полускъпоценни камъни се намират на всички континенти, ето защо търговската им стойност е по – малка. В замяна на това енергийната им сила може да бъде огромна. Някой от тях се използват и при изработката на бижута, като тюркоаз, гранат, аметист, ахат и опал.

Декоративни камъни.

Някои благородни камъни като кварц, жадеит, лапис лазули и малахит, заради особенната си твърдост се използват в изработката на бижута и предмети на изкуството – статуетки или за декорация.

 

Истински полезното при минералите е, че когато разполагаме с тях и с необходимата информация как да ги използваме, те биха могли да променят в положителен смисъл физическия и психическия живот на човека. Заради състава си минералите излъчват енергийни вибрации, които оказват положително въздействие върху нас и биха могли да ни помогнат да хармонизираме нашата енергия, да усетим благотворен ефект върху съня, облекчаване на болката, медитация и да повишим самоуважението си. Накратко чрез носенето на бижута – минералите биха могли да повишат качеството на нашия живот.